Home Home

Hasle Feriepark - Vandringsturer

Hasle Feriepark ligger mitt i Hasle Lystskov och är därför en bra bas om ni gillar natursköna fotvandringar. På era vandringar i området kan ni bland annat uppleva:

Råvaruutvinning
Spor efter råstofindvinding på BornholmEn av de saker som gör Hasle Lystskov till en speciell upplevelse är spåren efter kol- och lerutvinningen. Även om sanden runt Hasle är vackert vit ligger det relativt stora kollager under markytan. Man började bryta kol här redan på 1600-talet, men på grund av kolets låga värmevärde stoppades utvinningen i slutet av 1800-talet. Under bränsleknappa tider som första och andra världskriget återupptogs dock kolutvinningen.

För att begränsa brandrisken i de danska köpstäderna trädde 1832 en ny lag i kraft som innebar att alla nybyggda köpstadshus måste ha tegeltak. På Bornholm innebar lagen att tegelindustrin blomstrade. Eftersom området runt Hasle hade goda förekomster av lera var det i första hand Hasle som kom i åtnjutande av många nya arbetstillfällen.

Såväl kol- som lerutvinningen är nu sedan länge ett avslutat kapitel, men spåren och minnena finns fortfarande kvar. Brotten har nu förvandlats till vackra sjöar med ett rikt djurliv. Utvinningen medförde dock även andra förändringar i delar av landskapet - till exempel finns det områden runt de gamla kolbrotten som mest av allt liknar ett svart månlandskap, vilket står i bjärt kontrast till den vackra vita sandstranden.

Skogen

Ét af H.C. Siersteds træer i HasleEfter att Hasle under 1700-talet hade utsatts för en kraftig sandflykt, började man plantera området med träd på 1820-talet. I början planterade man främst barrträd, något som senare kompletterades med lövträd, främst bokar.  Den större delen av lövskogen planterades av H.C. Siersted, vilket är orsaken till att Hasle Feriepark i dag har adressen "H.C. Sierstedsvej". H.C. Siersted var mycket företagsam man som var verksam inom en rad olika branscher. Till exempel startade han upp en glastillverkning, men denna fick efter ett antal år läggas ned eftersom kolet på Bornolm inte hade tillräckligt högt värmevärde för att ge de höga temperaturer som krävs för glastillverkning. Därefter gav sig H.C. Siersted in i en helt annan bransch ... han började föda upp silkesfjärilar. Och så fortsatte han med en massa annorlunda och nyskapande projekt. I skogen som omger Hasle Feriepark har man rest en staty av H.C. Siersted. Det är således honom som vi kan tacka för att vi idag har en vacker skog med ett rikt djurliv - t.ex. rådjur.

Det förflutna
Middelaldern har sat sine spor mange steder på BornholmOmrådet runt Hasle har även i forna tider lockat människan. Längs åarna i skogen har man hittat spår efter boplatser från såväl järn- som bronsålder och längs kusten finns fortfarande rester av de gamla skansarna som användes från 1400-talet till början av 1800-talet. Under medeltiden härjades Bornholm av sjörövare som plundrade längs kusterna. Därför skapade man lokala milisgrupper och försvarsanläggningar som skulle skydda bornholmarna. Att även bornholmarna ibland var sjörövare och plundrade i grannländerna ... ja, det är ju en helt annan historia. På Bornholms Middelaldercenter kan ni lära er mycket om den spännande medeltiden. 


Beställ nu

Beställ din semester genom att knappa in önskat ankomstdatum i beställningsboxen till höger på sidan. Ni kan naturligtvis också alltid ringa till oss - alla veckans dagar: +45 5695 7295.

Aktiviteter

Beräkna pris Hasle Feriepark
Type:
Ankomst (ddmmyy)
Avresa (ddmmyy)

Semester Bornholm • Ndr. Kystvej 34 • DK-3700 Rønne • Telefon 0045 56 95 72 95 • E-mail
Bornholm Karta
Semesterhus & Semesterlägenheter
Semesterlägenheter & Rum
Balka Sommarhus
Dueodde Semesterlägenhet
Fredensborg Badehotel
Green Solution House
Hotel Griffen
Gudhjem Feriepark
Gudhjem Penthouse
Gudhjem Søpark
Hasle Feriepark
Hasle Hytteby
Hotel Hammersø
Klintely
Pension Koch
Sandkås Sommarhus
Sandkås Søpark
Sandvig Søpark
Siemsens Gaard
Storløkke Feriepark
Strandpromenaden
Svaneke Lägenheter
Svaneke Sommarhus
Æblehaven
Østersøen Semesterlägenheter
Årsdale Søpark
Alla Semesterställen
Badsemester
Barnens semester
Havsutsikt
Hund på semestern
Romatisk Semester
Pensionärsemester
Rökfri Semester
Alla Semesterställen
Semesterhus & Semesterlägenheter
Semesterlägenheter & Rum
Hyresvillkor
Avbokningsskydd
Hund på semestern