Historian - Hotel Siemsens Gaard

  • Havsutsikt
  • Cykeluthyrning
  • Nära restauranger
  • Nära centrum
kort Svaneke
Hotel Siemsens Gaard

Hotel Siemsens Gaard

Loungeområde på Hotel Siemsens Gaard

Loungeområde på Hotel Siemsens Gaard

Kanonbatteri hos Svaneke Røgeri

Kanonbatteri hos Svaneke Røgeri

Hotell Siemsens Gaard. Historien om den gamla köpmannagården.

Redan omkring 1500-talet låg det små bondgårdar på platsen, där Hotel Siemsens Gaard ligger i dag. Under 1600-talet blev gårdarna större, liksom de ändrade karaktär, och blev till köpmannagårdar.

Köpmannagården vid Svaneke hamn fick snabbt status som en av Bornholms största och viktigaste köpmannagårdar. Det var antagligen därför, som Kung Christian den femte valde att övernatta på köpmannagården, när han i 1686 besökte Bornholm. Med i kungens följe var amiral Niels Juel och den norske ståthållaren Gyldenløve samt en lång rad andra personer i den danska makteliten.

Jeppe Holst overtager köpmannagården
I början av 1800-talet övertog Jeppe Holst, som var en driftig och duktig affärsman, köpmannagården. Jeppe Holst var också en man som tog risker. Under Englandskrigen 1807-1814 utfärdade den danska kungen så kallade kaparbrev, som gav innehavaren lov att driva en form för statsauktoriserat sjöröveri mot engelska och svenska skepp. Jeppe Holst fick ett kaparbrev, och utrustade en liten snabbgående segelbåt med kanoner. Det var naturligvis en riskabel affär, men Jeppe Holst erövrade åtskilliga engelska skepp. Skeppen med deras last såldes på auktioner till stora belopp. Sjöröveri var en mycket viktig intäkt för Bornholm under de här åren, eftersom intäkterna med dagens penningvärde var i miljardklassen.

Köpmannagården döpas "Siemsens Gaard"
1827 dog Jeppe Holst som en mycket förmögen man. Hans änka, Anne Marie Nielsdatter Kofoed, var därför ett mycket attraktivt parti, och 1831 gifte hon sig med den något yngre preussiska konsulaten Johan Chr. Pingel Siemsen. På så sätt fick köpmannagården sitt namn ”Siemsens Gaard”. I de kommande åren utvidgades köpmannagården, men när järnvägen kom till Bornholm i början av 1900-talet, blev hamnens betydning mindre - och behovet av stora köpmannagårdar försvann.

Under 1930-talet gjordes Siemsens Gaard därför om till hotell. Hotellet hade skiftande ägare i de följande åren, och 1971 köptes Hotel Siemsens Gaard av Tenna och Will Ipsen.

Tenna og Will renoverade hotellet varsamt, och med det fantastiska läget och hotellets charm, blev hotellet snart ett av öns ledande hotell för såväl lokalbefolkningen som för turisterna. I dag är det sonen Jens Ipsen, som står redo att ge er en fantastisk semesterupplevelse inom idylliska ramar.

Beställ nu
Efterfråga din pris och beställ din semester genom att knappa in önskat ankomstdatum i beställingsboxen här på sidan. Ni är också alltid hjärtligt välkomna att ringa oss alla veckans dagar på +45 56 95 72 95 eller mejla: info@semester-bornholm.se, så hjälper vi gärna till med att ordna en skön semester på Bornholm.

 

Fann du inte det du letade efter?

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm.

Ring till oss, vi svarar alla veckans dagar.

0045 56 95 72 95

info@semester-bornholm.se

Du får det bästa priset
Genom oss bokar du direkt av uthyraren, och kan därför vara säker på att få det bästa priset. Våra priser inkluderar alltid städning, strömförbrukning och gratis avbeställningsskydd. Vi har med andra ord inga “dolda” kostnader.

Billiga flyg- och färjebiljetter
Vi bokar gärna dina flyg- och färjebiljetter, priset kommer alltid att vara billigare än om du skulle boka på egen hand.

Valfri ankomstdag
Till nästan alla våra resmål kan du ankomma och avresa på den veckodag du önskar, och du behöver inte boka hela veckor.