I området - Rubinhuset

  • Lugnt läge
  • Sommarhus för 8 personer
  • Nära stranden
  • Vackert naturområde
kort Hasle
Hasle strand är perfekt för härliga bad

Hasle strand är perfekt för härliga bad

Smaka en bornholmsk rökt sill på Hasle Røgeri

Smaka en bornholmsk rökt sill på Hasle Røgeri

Rådjuren kommer regelbundet förbi och hälsar på

Rådjuren kommer regelbundet förbi och hälsar på

Hoppa i havet från hamnbadet i Hasle

Hoppa i havet från hamnbadet i Hasle

Helligpeder ligger precis vid Hasle

Helligpeder ligger precis vid Hasle

Besök månlandskapet vid Hasle Lystskov

Besök månlandskapet vid Hasle Lystskov

Se rådjur på morgonen och ”månen” på eftermiddagen

Hasles historia sträcker sig tillbaka till 1100-talet, men det var först omkring år 1500 som byn blev känd på riktigt. Den utvecklade sig långsamt till en företagsam fiske- och lantbruksby med en viktig sidointäkt i form av brännvinsbryggning.

Senare upptäcktes rika förekomster av lera i jorden under Hasle vilket bidrog till byns utveckling. Men under 1900-talet blev konkurrensen från utlandet för stor och utvinningen av råmaterial avbröts. Den efterlämnade stora brott som i dag har blivit vackra sjöar med ett rikt djurliv. Det finns också ett rikt djurliv omkring Rubinhuset. Försök att vakna tidigt en morgon för att se rådjuren på sin morgonpromenad längs med skogsstigarna precis framför semesterhuset.  

Hitta forntida krokodiler söder om Hasle

För många miljoner år sedan såg världen helt annorlunda ut. Bornholm låg då nära ekvatorn – och klimatet var subtropiskt. På jorden härskade dinosaurier och stora krokodiler. Sanddynerna vid Hasle är av en särskild sort som möjliggör fynd av forntidens härskare. Man har till exempel hittat förstelnade dinosauriefotspår samt ben från forntida krokodiler vid Hasle strand. Ta en promenad längs med stranden och visa barnen sanddynerna. Ni kanske inte hittar spår av dinosaurier, men en flera miljoner år gammal fossil av en sjöborre kan också vara spännande.

Test av ubåtar

Under andra världskriget var Hasle en viktig del av Tysklands ubåtsstrategi. Nästan alla tyska ubåtar ljudtestades i havet utanför Hasle för att göra dem så ljudlösa som möjligt. En flera kilometer lång sjökabel var ihopkopplad med en välbevakad avlyssningscentral nära stranden vid Rubinhuset, så att ubåtarnas ljudnivå kunde testas och justeras. Längs med stranden kan du fortfarande se spår av den gamla teststationen.

Vacker sandstrand och vilda klippor

De tyska ubåtsexperterna hade nog inte tid att njuta av att Hasle har en av Bornholms bästa sandstränder – som konstigt nog också är en av de stränder som få turister besöker. Stranden är populär bland bornholmarna, men det är först under de senaste åren som turisterna har upptäckt Hasles kvaliteter som semesterort. Utöver att vara en mysig by med en vacker strand så erbjuder Hasle bland annat spännande konstutställningar, en mysig hamn och ett nostalgiskt sillrökeri. Sillrökeriet fungerar samtidigt som ett levande museum som visar sillrökningens utveckling genom tiderna. Gå förbi och få en trevlig upplevelse och några goda rökta sillar.

Branta klippor skapar kontrast

Strax norr om Hasle ligger det gamla grantibrottet i Vang som kallas för Ringebakkerne. De branta klipporna är en fantastisk kontrast till den mjuka vita sanden vid Rubinhuset. Ringebakkerne har levererat granit till många av Danmarks stora byggen – det är till exempel med granit härifrån som fundamentet till Stora Bältbron byggdes. Idag är granitbrottet nedlagt, och används i stället till firning och klättring. Gör ett besök och upplev våghalsarna på väg upp för de lodräta klippsidorna – eller bara njut av den fantastiska utsikten. Det är sällan som platsens häckande pilgrimsfalkspar jagar efter turister, men du bör ändå inte klättra upp till deras rede. I stället kan du njuta av de fantastiska fåglarna högt upp i luften när de spanar efter föda.

Månlandskapet vid Hasle

Stranden vid Rubinhuset består av vacker vit sand, men om du går söderut längs med stranden ändrar den karaktär till grövre och mörkare sand. Plötsligt kommer du till ett landskap som närmast påminner om månen. Under första- och andra världskriget grävde man fram kol i skogarna bakom stranden, och de uppgrävda lagren kördes med små tågvagnar och tippades av vid kusten. Därför uppstod detta landskap som idag kallas för ”Kultippen”. Ett besök på Kultippen är en rolig upplevelse – och de gamla kolvagnarna står där än.

Jons Kapel

Strax norr om Hasle ligger de små idylliska fiskelägena Helligpeder och Teglkaas, samt den imponerande klippformationen "Jons Kapel". Enligt historien spolades Jon i land vid klippformationen efter ett skeppsbrott. I tacksamhet över att ha överlevt blev Jon därefter en kristen missionär. Från de höga klipporna – varav en del har formen av en predikstol – förkunnade Jon det kristna budskapet till den hedniska befolkningen, och i folkmun fick klippformationen därför namnet ”Jons Kapel”.

Vacker konst på Grønbechs Gård

Om du är konstintresserad kommer du att älska de bornholmska konsthantverkarnas hus "Grønbechs Gård", där det nästan hela året om anordnas trevliga utställningar med keramik, glas och målningar. Grønbechs Gård ligger cirka 1 300 meter från Rubinhuset.

Fantastiska solnedgångar

Hasle strand vetter mot väst. Stranden är utmärkt för att ta sig ett dopp, men missa inte en kvällstur på stranden. Stick ner tårna i den varma sanden och njut av de vackraste solnedgångarna.  

Bestilling

Bestil din ferie i Rubinhuset ved at indtaste din ønskede ankomstdato i bestillingsboksen øverst på siden - eller ring til os nu på 56 95 85 66, så giver vi dig gerne gode idéer til skønne feriedage på Bornholm.

Månlandskapet vid Hasle sett från luften

Månlandskapet vid Hasle sett från luften

Upplev Nordbornholms vackra natur

Upplev Nordbornholms vackra natur

Solnedgångarna är vackra på Bornholms västkust

Solnedgångarna är vackra på Bornholms västkust

Teknisk Samling är en rolig upplevelse

Teknisk Samling är en rolig upplevelse

Utsikten är vacker från Ringebakerne vid Vang Granitbrud

Utsikten är vacker från Ringebakerne vid Vang Granitbrud

Besök konstutställningen på Grønbechs Gård

Besök konstutställningen på Grønbechs Gård

Ta en promenad vid Rubinsøen som ligger nära Rubinhuset

Ta en promenad vid Rubinsøen som ligger nära Rubinhuset

Hamnen i Hasle

Hamnen i Hasle

De gamla kolvagnarna står fortfarande kvar på Kultippen

De gamla kolvagnarna står fortfarande kvar på Kultippen

Fann du inte det du letade efter?

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm.

Ring till oss, vi svarar alla veckans dagar.

0045 56 95 72 95

info@semester-bornholm.se

Du får det bästa priset
Genom oss bokar du direkt av uthyraren, och kan därför vara säker på att få det bästa priset. Våra priser inkluderar alltid städning, strömförbrukning och gratis avbeställningsskydd. Vi har med andra ord inga “dolda” kostnader.

Trygghetsgaranti
Du kan köpa vistelser med Trygghetsgaranti, som gör att du kan boka den semester du önskar dig – och samtidigt känna dig trygg eftersom du kan avboka den igen utan extra kostnad.

Billiga flyg- och färjebiljetter
Vi bokar gärna dina flyg- och färjebiljetter, priset kommer alltid att vara billigare än om du skulle boka på egen hand.

Valfri ankomstdag
Till nästan alla våra resmål kan du ankomma och avresa på den veckodag du önskar, och du behöver inte boka hela veckor.