Hasle

  • Røgeri
  • Strand
  • Jons Kapel
  • Hasle Røgeri
  • Rigt dyreliv
  • Lokale Kunsthåndværkere
kort Hasle

Beundra rådjuren på din morgonpromenad
Hasles rötter går ända tillbaka till 1100-talet, men det var först runt år 1500 som staden blev riktigt känd. Den utvecklades långsamt till ett aktivt fiske- och lantbrukssamhälle där brännvinsbryggningen utgjorde en viktig biinkomst.

Senare blev stora förekomster av lera i Hasles undergrund en viktig inkomstkälla för stadens invånare. Under 1900-talet blev dock konkurrensen från utlandet för stor och företagen tvingades stänga. De efterlämnade ett antal stora brott, där lera grävts ut, men dessa har idag förvandlats till vackra sjöar med en rik fauna. Även runt Hasle Feriepark finns ett rikt djurliv. Gå upp riktigt tidigt någon morgon och beundra rådjuren på deras morgonpromenad längs skogsstigarna framför semesterhusen.

Finn urtidskrokodiler söder om Hasle
På sommarlovet 2016 fann 12-åriga Christian Rasmussen från Lynge i Nordsjälland en fossil från en urtidskrokodil i strandkanten vid Kultippen söder om Hasle. Fyndet utlöste senere en danekræsgodtgørelse (en slags hittelön för fynd av fossil från urtidsdjur) og ligger nu i danekræssamlingen på Statens Naturhistoriska Museum i Köbenhamn. Kultippen är ett mycket speciellt område skapat av restprodukter som lera och sand från kolutgrävningarna vid Rubinsøen på Bornholm. Kolet grävdes upp från den s.k Bagå-Formationen, som skapades under Juratiden för cirka 170 miljoner år sedan, då det altså levde dinosaurier på Bornholm. Pröva om du själv eller dina barn kan finna fler fossiler (danekræ) i området.

Ubåtstest
Under andra världskriget spelade Hasle en viktig roll i Tysklands ubåtsstrategi. Nästan alla tyska ubåtar blev ljud-testade i havet vid Hasle, med intentionen att göra ubåtarna så ljudlösa som möjligt. En flera kilometer lång kabel på havsbotten var förbunden med en välövervakad avlyssningscentral nära stranden vid dagens Hasle Hytteby. Längs stranden kan du än i dag se spår av den gamla teststationen.

Vacker sandstrand
Hasle har en av Bornholms finaste sandstränder - som märkligt nog trots detta även är en av de minst välbesökta. Det är faktiskt först under senare år som turisterna har fått upp ögonen för Hasles kvaliteter som semestermål. Utöver att vara en stämningsfull stad med en vacker strand, kan Hasle bland annat även erbjuda spännande konstutställningar och ett fiskrökeri. Rökeriet fungerar samtidigt som ett levande museum som visar hur fiskrökningen har utvecklats genom historien.

Jons Kapel
Strax norr om Hasle ligger de små idylliska fiskelägena Helligpeder och Teglkaas samt den imponerande klippformationen "Jons Kapel". Enligt folkmun spolades Jon efter en fartygsförlisning i land vid klippformationen. I tacksamhet över att ha överlevt började Jon därefter att missionera för att sprida kristendomen. Från de branta klipporna - varav en del har formen av en predikstol - förkunnade Jon det kristna budskapet till den hedniska befolkningen och i folkmun fick klippformationen därför namnet "Jons Kapel".

Glöm inte bort att njuta av de vackra solnedgångarna ...

Beställ nu
Beställ din semester genom att knappa in önskat ankomstdatum i beställningsboxen till höger på sidan. Ni kan naturligtvis också alltid ringa till oss - alla veckans dagar: +45 56 95 85 66.

+45 56 95 85 66
info@semester-bornholm.se

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm.

Klicka för pris och lediga perioder

När vill du resa

Fann du inte det du letade efter?

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm. Vi har öppet 08:00 – 17:00 på vardagar och 08:00 - 16:00 på helgen. Du kan självklart också mejla oss.

+45 56 95 85 66

info@semester-bornholm.se

Du får det bästa priset
Genom oss bokar du direkt av uthyraren, och kan därför vara säker på att få det bästa priset. Våra priser inkluderar alltid städning, strömförbrukning och gratis avbeställningsskydd. Vi har med andra ord inga “dolda” kostnader.

Trygghetsgaranti
Du kan köpa vistelser med Trygghetsgaranti, som gör att du kan boka den semester du önskar dig – och samtidigt känna dig trygg eftersom du kan avboka den igen utan extra kostnad.

Billiga flyg- och färjebiljetter
Vi bokar gärna dina flyg- och färjebiljetter, priset kommer alltid att vara billigare än om du skulle boka på egen hand.

Valfri ankomstdag
Till nästan alla våra resmål kan du ankomma och avresa på den veckodag du önskar, och du behöver inte boka hela veckor.