Nexø

  • Rökeri
  • Skära
  • Vacker natur
  • Spännande museer
  • Mysigt stadsliv

Nexø - en trevlig köpstad

Nexø har genomgått en spännande utveckling de senaste åren, från fiskeby till modern köpstad. Utvecklingen har på allvar bidragit till att få upp turisternas ögon för den trevliga byn. I Nexø kan du njuta av allt det bästa som Bornholm har att bjuda på: shopping, konsthantverk, restauranger – och så staden som är omgiven av vacker natur, så att du är nära strand, skog, sprickdalar och klippor.

Sandstranden på Balka, som ligger strax utanför Nexø, är självklart ett ”måste” att besöka om du har barn med på semestern. Stranden bjuder på kritvit sand, grunt vatten och blått hav, så långt ögat kan nå. Men det finns också massor av andra upplevelser i Nexø – och området runt omkring staden.  

Nexøs historia som fiskeby kan du uppleva på stadens museum, som ligger mindre än 100 meter från de vackra semesterlägenheterna på Nexø Havnefront. På museet kan du också höra om de dramatiska dagarna i maj 1945. Medan resten av Danmark firade befrielsen blev Nexø bombat av ryska flygplan. Den tyske kommendanten på Bornholm ville endast överlämna sig till engelska eller amerikanska trupper, men i det storpolitiska spelet vågade engelsmännen och amerikanarna inte provocera ryssarna genom att bege sig så långt österut. Därför bombade de ryska flygplanen Nexø, och först när stora delar av staden låg i ruiner överlämnade den tyske kommendanten sig. Efter att ha varit med om spännande upplevelser på Nexø Museum kan du gå vidare till torget, där det finns caféer och spännande butiker med brukskonst och kläder. På Nexø Herremagasin shoppar du snygga herrkläder – och hos Gutemensch hittar du de hetaste märkena från hela världen för både tjejer och killar. På Upstairs finns snygga kläder till tjejerna. Besök också Fashion-Resales, där du kan köpa begagnade designerkläder till attraktiva priser. I butiken HOLMER hittar du massor av bornholmska läckerheter inom både mat och design – till exempel Bornholmer Donut, som är en nybakad donut av bornholmska råvaror. Kan det bli mycket bättre? Är du på jakt efter matställen i Nexø ska du läsa vidare längre ner på sidan.

5 saker du bör uppleva i Nexø

1. Martin Andersen Nexø Museet

Om du är intresserad av litteratur så är Martin Andersen Nexø Museet ett "måste" att besöka när du har semester i Nexø. Författarens barndomshem är inrättat som museum – och därifrån kan du följa den 6,6 kilometer långa diktpromenaden som tar dig förbi de vackra platser i Nexø som Martin Andersen Nexø inspirerades av i sina verk, till exempel Pelle Erövraren och Ditte Människobarn

2. Dramatiska Paradisbakkerne

Endast 3 kilometer från Nexø hittar du Paradisbakkerne. Paradisbakkerne bjuder på äventyrlig natur med klipplandskap, små sprickdalar och flyttblock från istiden. Se till att knyta fast skosnörena hårt innan du beger dig hemifrån, för som namnet antyder är Paradisbakkerne ett mycket kuperat område. I Paradisbakkerne kan du se en av Bornholms sju borgar, Gammelborg, och en av Bornholms största rokkestenar. Testa och se om du kan få den över ett ton tunga stenen att ruckas med bara en lätt beröring. Paradisbakkerne är också ett populärt område för mountainbikes.

3. Bornholms Jernbanemuseum

En gång i tiden var det lokomotiv som transporterade bornholmarna runt på ön. Det är nu många år sedan, men på flera ställen på ön kan du fortfarande se spår från den gamla järnvägen – till exempel är cykelstigen från Nexø till den vackra sandstranden Balka anlagd på den gamla banvallen. På Bornholms Jernbanemuseum kan du uppleva hur det var mellan 1900 och 1968 när lokomotiven bland annat körde från Nexø till Rønne.  

4. Marknadsdagar på Skippertorvet 

Bornholm är känt för sina trevliga loppmarknader. Marknaden i Nexø är inget undantag. Fyll börsen med småmynt och kika runt i de många bodarna med brukskonst och andra finurliga saker. Lyssna på livemusiken medan du gör ett klipp. På de bornholmska loppmarknaderna kan du göra massor av bra fynd till låga priser.

5. Fjärilsparken i Nexø

Fjärilsparken i Nexø är en tropisk och annorlunda upplevelse med över 1 000 fjärilar och massor av exotiska växter, blommor och träd. Temperaturen i parken är alltid 27 grader. Du kan hänga med på en av de guidade turerna och uppleva de många vackra fjärilarna – eller så kan du gå runt i parken och njuta av de många intrycken på egen hand. Papegojor och andra tropiska fåglar håller också till i fjärilsparken. Dessutom kan du uppleva vattenfall och en sjö med tropiska fiskar.

Restauranger i Nexø

Du behöver inte leta länge för att hitta inbjudande restauranger i Nexø.

Pizza Deli
På Toldboldgade på vägen ner mot havet från torget ligger Pizza Deli. Här förenas italienska och bornholmska råvaror på bästa sätt i form av knapriga pizzor. Föredrar du pasta finns det också att hitta på menyn. Ta maten med hem till din semesterlägenhet, eller hitta en bänk nere vid hamnen och njut av din gourmetpizza eller pasta i kombination med havsutsikten.  

H8
Apropå hamnen så får du inte missa att ta vägarna förbi gourmetcaféet H8. Här är allt som upplagt för en trevlig måltid, och det är bara din närvaro som saknas. Maten är enkel och rustik, och passar särskilt bra ihop med ett glas vin eller en av de härliga färskpressade juicerna.

Guldbønnen
När du har behov av en god kopp kaffe, eller är sugen på lunch med smørrebrød, ska du besöka Café Guldbønnen, som ligger mindre än 50 meter från de vackra semesterlägenheterna på Nexø Havnefront.

Nexø Gamle Røgeri
I Nexø kan du uppleva ett av Danmarks äldsta rökerier: Nexø Gamle Røgeri. Testa den klassiska rökta sillen eller signaturrätten Sol Over Gudhjem. Njut av maten på terrassen med havsutsikt i sällskap med en kall lokalproducerad öl. Du kan också gå på upptäcktsfärd i delikatessavdelningen och köpa med dig rökta produkter hem. På Nexø Røgeri får du en autentisk, bornholmsk rökeriupplevelse – till ett mycket attraktivt pris.

Sägner, sandsten och Svanekegranit 

Sägnen om fans hatt
Lite utanför Nexø ligger Bodils Kirke. Sägnen säger att en präst en gång flydde från fan själv. Prästen hann precis innanför kyrkans område innan fans långa fingrar fick tag i honom. Det gjorde fan så rasande att han kastade sin hatt efter prästen. Han missade dock, och hatten borrade sig in i kyrktornet ut mot vägen, där du än i dag kan se den inkilad i den vitkalkade väggen. Om historien är sann eller ej är svårt att säga, men det stämmer att det sitter en oförklarlig sten som liknar en hatt i kyrkmuren… och det stämmer också att Bodils Kirke är en vacker kyrka som är väl värd ett besök.

Stenbrott och sandsten  
Strax utanför Nexø centrum ligger Frederiks Stenbrud, där man bröt sandsten under 1700-talet. Precis norr om stenbrottet kan du uppleva skiljelinjen mellan Nexösandstenen och den hårdare granittypen Svanekegranit. Det är cirka 1,2 miljarder års skillnad i ålder mellan de två granittyperna. Pröva att stå med ett ben i varje zon och upplev historiens vingslag. I Martin Andersen Nexøs roman "Barndommens kyst", berättar författaren om detta säregna naturområde. Idag är stenbrottet fyllt med vatten och utgör en glittrande fiskesjö där du kan fånga öring, gös och abborre. Sätt dig på en bänk och njut av det vackra området och havsutsikten.

Svenske Havn – Ett hemligt paradis för blötdjur

Om du följer vägen från Nexø mot Svaneke möts du efter cirka 3,5 kilometer av en grusväg till höger. Kör du ner från den kommer du fort ned till ett riktigt litet paradis för alla som älskar att bada från klipporna. Svenske Havn är en närmast okänd attraktion som nästan bara de lokala bornholmarna känner till. Bornholmarna kommer för att bada i det klara vattnet och sola sig på klipporna – och du är också mycket välkommen som gäst. Svenske Havn har haft sitt namn i århundraden. Dels eftersom svenska fiskefartyg landade sina fångster här under 1500-talet, men också för att svenska trupper invaderade Nexø-området på 1600-talet och landsteg just från Svenske Havn.

Var aktiv i Nexø

Værftet - Skatecenter och lekland
Om du har barn med på semestern så kommer de att älska ett besök på Værftet i Nexø. Det gamla skeppsvarvet är nämligen omgjort till ett trevligt upplevelsecenter för hela familjen. Där finns både ett lekland för de minsta, ett skatecenter för de modiga och ett café när det är dags för en välförtjänt paus.

Nexø Golfklub
Nexø Golfklub håller till på Dueodde Golfbane. Här kan du köpa greenfee och hyra golfbagar, golfbilar och annan golfutrustning. Njut av utsikten över den vackra naturen medan du spelar golf. Dueodde Golfbane har självklart anpassats efter det bornholska landskapet, och påminner med sina många sjöar om en sea-side-bana. 

Mountainbike i Nexø med omgivningar
Det finns många möjligheter att använda din mountainbike i Nexø. Endast 3 kilometer från staden ligger Paradisbakkerne, som bjuder på vackra skogar med vilda klippformationer, bergsklyftor och ett brett nät av stigar. Det finns inte några utmärkta cykelrutter, men skogen är ändå mycket populär för mountainbiking. Du kan med fördel höra dig för bland lokalbefolkningen, eller hyra en MTB-guide, så att du är säker på att du cyklar på de bäst lämpade stigarna. Paradisbakkerne är ett privat skogsområde, så du behöver vara uppmärksam på särskilda regler.  

Du kan också hoppa upp på din MTB och styra kursen mot Dueodde. På vägen dit tar du dig igenom många gröna skogsområden och den mysiga byn Snogebæk. På Dueodde väntar ett stort skogsområde, med sanddyner och klitterlandskap, där du kan få många timmar att gå medan du har kul på din mountainbike.

Semester i Nexø
Se fram emot en härlig semester i Nexø där du kan bo i de vackra lägenheterna på Nexø Havnefront.

+45 56 95 85 66
info@semester-bornholm.se

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm.

Fann du inte det du letade efter?

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm. Vi har öppet 08:00 – 17:00 på vardagar och 08:00 - 16:00 på helgen. Du kan självklart också mejla oss.

+45 56 95 85 66

info@semester-bornholm.se

Du får det bästa priset
Genom oss bokar du direkt av uthyraren, och kan därför vara säker på att få det bästa priset. Våra priser inkluderar alltid städning, strömförbrukning och gratis avbeställningsskydd. Vi har med andra ord inga “dolda” kostnader.

Trygghetsgaranti
Du kan köpa vistelser med Trygghetsgaranti, som gör att du kan boka den semester du önskar dig – och samtidigt känna dig trygg eftersom du kan avboka den igen utan extra kostnad.

Billiga flyg- och färjebiljetter
Vi bokar gärna dina flyg- och färjebiljetter, priset kommer alltid att vara billigare än om du skulle boka på egen hand.

Valfri ankomstdag
Till nästan alla våra resmål kan du ankomma och avresa på den veckodag du önskar, och du behöver inte boka hela veckor.