Området - Nordbornholms Sommarhus

  • Bra läge
  • Fint och välutrustat
  • By- och kusthus
  • Sommarhus
  • Havsutsikt
kort Allinge-Sandkås-Tejn
Sandkås strand är en vacker sandstrand

Sandkås strand är en vacker sandstrand

Det är en trevlig stämning i hamnen i fiskeläget Sandkås-Tejn

Det är en trevlig stämning i hamnen i fiskeläget Sandkås-Tejn

Kuststigen mellan Allinge och Sandkås är vacker

Kuststigen mellan Allinge och Sandkås är vacker

Klippkusten vid Tejn-Sandkås är vacker

Klippkusten vid Tejn-Sandkås är vacker

Nordbornholm. Allinge-Sandvig-Sandkås-Tejn. Klippor och hav.

Östersjön ligger bara ett stenkast från sommarhusen på Nordlandet, där du kan uppleva det som många kallar det riktiga Bornholm: en pittoresk kombination av fina sandstränder och vackra klippor. Nordbornholm är fyllt av vackra naturupplevelser, spännande sevärdheter, mysiga caféer och restauranger samt lokalt hantverk.

Ta en tur i sprickdalen

Stranden vid Nordbornholms Sommarhus är vacker, men missa inte att ta en promenad i skogen bakom semesterlägenheterna. Där hittar du en av Bornholms berömda sprickdalar ”Storedalen”. Storedalen skapades för tusentals år sedan genom att spänningar i berggrunden skapade större och större sprickor i graniten. Smältvatten från istidens glaciärer borteroderade sedan jord och sten, så att det uppstod en klyfta med branta klippsidor. Det är en trevlig upplevelse att gå i den smala sprickdalen med de höga klipporna på båda sidor. Sprickdalen är också grogrund för många vackra växter – på sommaren blommar t.ex. vitsippor, blåsippor och gulsippor tillsammans med gul svalört och lila nunneört.

Kuststigen sträcker sig från Allinge-Sandvig till Sandkås-Tejn och Gudhjem

Promenera längs med den vackra kuststigen på Nordbornholm. Om du går söderut kommer du till det lilla fiskeläget Tejn-Sandkås, där du hittar butiker, caféer och inköpsmöjligheter – och om det är en varm dag så kan det kanske fresta med en kall öl på det lokala bryggeriet Penyllan? Ett australiensiskt par reste världen runt, men när de kom till Sandkås-Tejn blev de så förtjusta att de bosatte sig där och startade bryggeriet, som sedan dess har vunnit många priser i hela Europa för sitt goda öl. Besök även Smedjen, som är en trevlig matmarknad i Tejns hamn.

Du kan också ta kuststigen norrut mot Allinge, som går mellan klipporna och havet. Turen till Allinge är egentligen rätt kort, men du kommer säkert att stanna på flera ställen och njuta av den fantastiska utsikten över havet. Under en vacker sommardag är det svårt att föreställa sig att havet kan vara i uppror – men förr i tiden var kusten vid Sandkås en plats där många skepp hamnade i sjönöd. Ett exempel är skeppet ”Den gyllene solen”, som 1673 var på väg till Stockholm med lasten full av kopparmynt. Skeppet hamnade i en våldsam storm och förliste vid Sandkås. Det tog nästan 350 år innan vraket och skatten hittades av dykare. Kanske dyker det upp en skatt även under din tur längs med kusten?

Allinge - Hamnstämning och medeltidsäventyr

I hamnen i Allinge skapar seglare, caféer och butiker en trevlig stämning. Sätt dig på ett café och njut av semestern med ett leende på läpparna… eller kanske har promenaden gjort dig sugen på en god lunch? Då kan du besöka ett av ortens sillrökerier, som erbjuder mängder av utsökta fiskanrättningar.

Kuststigen fortsätter vidare ut från Allinge till Sandvig och Nordeuropas största borg: Hammershus, som var en ointaglig fästning under den danska medeltiden. Hammershus användes också som bas för de baltiska korstågen, och många spännande historier väntar på dig i borgen. Visste du till exempel att man under medeltiden själv var tvungen att betala om man dömts till att få huvudet avhugget av bödeln… och det var alltid förskottsbetalning som gällde.

Runt om Hammershus finns också många andra sevärdheter – såsom klippformationen Kamelhovederne och det gamla granitbrottet, som idag är omgjort till vackra sjöar. Du kan också uppleva Bornholm från havssidan på en segeltur längs med kusten… och från havet är Bornholm om möjligt ännu vackrare än från land.

Tidsresa till 1800-talet och bisonoxar

Söder om Sandkås ligger Gudhjem, varifrån du kan ta båten till Christiansø, som var Danmarks främsta flottbas i Östersjön under 1800-talet. Flottbasen var en nagel i ögat på engelsmännen, som flera gånger bombade ön. Kanonerna står fortfarande kvar, och vid ett besök på ön känns det nästan som att transporteras 300 år tillbaka i tiden. Tillbaka i vår tid får du inte missa att köra inåt landet – till exempel till Almindingen, som är Danmarks tredje största skog. Där har du goda chanser att se några av Europas sista bisonoxar. Och om du spelar golf så kommer du att älska den mycket speciella och vackra golfbanan i Rø.

Njut av utsikten på en tur längs med kusten

Njut av utsikten på en tur längs med kusten

Ta en båttur längs med kusten

Ta en båttur längs med kusten

Besök de mysiga restaurangerna

Besök de mysiga restaurangerna

Upplev några av Europas sista bisonoxar i Almindingen

Upplev några av Europas sista bisonoxar i Almindingen

Det finns fina golfbanor på Bornholm

Det finns fina golfbanor på Bornholm

Medelåldersäventyr på Hammershus

Medelåldersäventyr på Hammershus

Besök fästningsön Christiansø

Besök fästningsön Christiansø

Nordbornholm har en vacker natur

Nordbornholm har en vacker natur

Det råder en trevlig stämning i hamnen i Allinge

Det råder en trevlig stämning i hamnen i Allinge

Boka din semester på Nordbornholm nu...

Nordbornholms Sommarhus välkomnar dig med härliga sommarhus, fin havsutsikt och ett underbart läge nära många av öns stora attraktioner. Boka din semester nu genom att ange önskat ankomstdatum i beställningsrutan högst upp på sidan – eller ring oss på +45 56 95 85 66 så ger vi dig gärna goda idéer för härliga semestrar på Bornholm.

Fann du inte det du letade efter?

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm. Vi har öppet 08:00 – 17:00 på vardagar och 08:00 - 16:00 på helgen. Du kan självklart också mejla oss.

+45 56 95 85 66

info@semester-bornholm.se

Du får det bästa priset
Genom oss bokar du direkt av uthyraren, och kan därför vara säker på att få det bästa priset. Våra priser inkluderar alltid städning, strömförbrukning och gratis avbeställningsskydd. Vi har med andra ord inga “dolda” kostnader.

Trygghetsgaranti
Du kan köpa vistelser med Trygghetsgaranti, som gör att du kan boka den semester du önskar dig – och samtidigt känna dig trygg eftersom du kan avboka den igen utan extra kostnad.

Billiga flyg- och färjebiljetter
Vi bokar gärna dina flyg- och färjebiljetter, priset kommer alltid att vara billigare än om du skulle boka på egen hand.

Valfri ankomstdag
Till nästan alla våra resmål kan du ankomma och avresa på den veckodag du önskar, och du behöver inte boka hela veckor.