I området - Sandkås Søpark

  • Klipper
  • Bra läge
  • Badstrand
  • Nya kök
  • Möjligheter för inköp
kort Sandkås
Sandkås Strand ligger nedanför Sandkås Søpark

Sandkås Strand ligger nedanför Sandkås Søpark

Det råder hamnstämning i fiskeläget Sandkås-Tejn

Det råder hamnstämning i fiskeläget Sandkås-Tejn

Kuststigen mellan Allinge och Sandkås är vacker

Kuststigen mellan Allinge och Sandkås är vacker

Den klippiga kusten vid Tejn-Sandkås är vacker

Den klippiga kusten vid Tejn-Sandkås är vacker

Sandkås Søpark ligger vackert vid kusten

Sandkås Søpark ligger vackert vid kusten

Sandkås - Det riktige Bornholm

Östersjön ligger endast 200 meter från Sandkås Søpark, men om ni vill bada, rekommenderar vi att ni går ca 400 meter till Sandkås Strand. Här upplever ni det många kallar ”det riktiga Bornholm”: Fin sandstrand och vackra klippor i en perfekt förening. Det är lätt för förbipasserande i bil att missa stranden, som ligger väl dold bakom en dunge trän. Därför är det nästan bara lokala bornholmare som använder stranden. Men när ni har provat den här stranden, förstår ni varför Sandkås Strand betraktas som en av Bornholms ”hemliga pärlor”.

När ni nu är på Sandkås Strand, så missa inte ett besök i den lilla kiosken. Den liknar en kiosk från ”den gamla goda tiden” och det är precis vad den är, och det bästa är att priserna också är som förr i tiden…

Ta en tur till sprickdalen

Stranden vid Sandkås Søpark är vacker, men missa inte att ta en promenad i skogen bakom semesterlägenheterna. Där hittar du en av Bornholms berömda sprickdalar ”Storedalen”. Storedalen skapades för tusentals år sedan genom att spänningar i berggrunden skapade större och större sprickor i graniten. Smältvatten från istidens glaciärer borteroderade sedan jord och sten, så att det uppstod en klyfta med branta klippsidor. Det är en trevlig upplevelse att gå i den smala sprickdalen med de höga klipporna på båda sidor. Sprickdalen är också grogrund för många vackra växter – på sommaren blommar t.ex. vitsippor, blåsippor och gulsippor tillsammans med gul svalört och lila nunneört.

Kuststigen tar dig till Tejn eller Allinge

Vid Sandkås strand börjar den vackra kuststigen. Om du går söderut kommer du till det lilla fiskeläget Tejn-Sandkås, där du hittar butiker, caféer och inköpsmöjligheter – och om det är en varm dag så kan det kanske fresta med en kall öl på det lokala bryggeriet Penyllan? Ett australiensiskt par reste världen runt, men när de kom till Sandkås-Tejn blev de så förtjusta att de bosatte sig där och startade bryggeriet, som sedan dess har vunnit många priser i hela Europa för sitt goda öl. Besök även Smedjen, som är en trevlig matmarknad i Tejns hamn.

Du kan också ta kuststigen norrut mot Allinge, som går mellan klipporna och havet. Turen till Allinge är egentligen rätt kort, men du kommer säkert att stanna på flera ställen och njuta av den fantastiska utsikten över havet. Under en vacker sommardag är det svårt att föreställa sig att havet kan vara i uppror – men förr i tiden var kusten vid Sandkås en plats där många skepp hamnade i sjönöd. Ett exempel är skeppet ”Den gyllene solen”, som 1673 var på väg till Stockholm med lasten full av kopparmynt. Skeppet hamnade i en våldsam storm och förliste vid Sandkås. Det tog nästan 350 år innan vraket och skatten hittades av dykare. Kanske dyker det upp en skatt även under din tur längs med kusten?

Allinge - Hamnstämning och medeltidsäventyr

I hamnen i Allinge skapar seglare, caféer och butiker en trevlig stämning. Sätt dig på ett café och njut av semestern med ett leende på läpparna… eller kanske har promenaden gjort dig sugen på en god lunch? Då kan du besöka ett av ortens sillrökerier, som erbjuder mängder av utsökta fiskanrättningar.

Kuststigen fortsätter vidare ut från Allinge till Sandvig och Nordeuropas största borg: Hammershus, som var en ointaglig fästning under den danska medeltiden. Hammershus användes också som bas för de baltiska korstågen, och många spännande historier väntar på dig i borgen. Visste du till exempel att man under medeltiden själv var tvungen att betala om man dömts till att få huvudet avhugget av bödeln… och det var alltid förskottsbetalning som gällde.

Runt om Hammershus finns också många andra sevärdheter – såsom klippformationen Kamelhovederne och det gamla granitbrottet, som idag är omgjort till vackra sjöar. Du kan också uppleva Bornholm från havssidan på en segeltur längs med kusten… och från havet är Bornholm om möjligt ännu vackrare än från land.

Tidsresa till 1800-talet och bisonoxar

Söder om Sandkås ligger Gudhjem, varifrån du kan ta båten till Christiansø, som var Danmarks främsta flottbas i Östersjön under 1800-talet. Flottbasen var en nagel i ögat på engelsmännen, som flera gånger bombade ön. Kanonerna står fortfarande kvar, och vid ett besök på ön känns det nästan som att transporteras 300 år tillbaka i tiden. Tillbaka i vår tid får du inte missa att köra inåt landet – till exempel till Almindingen, som är Danmarks tredje största skog. Där har du goda chanser att se några av Europas sista bisonoxar. Och om du spelar golf så kommer du att älska den mycket speciella och vackra golfbanan i Rø.

Beställ nu
Efterfråga din pris och beställ din semester genom att knappa in önskat ankomstdatum i beställingsboxen här på sidan. Ni är också alltid hjärtligt välkomna att ringa oss alla veckans dagar på +45 56 95 85 66 eller mejla: info@semester-bornholm.se, så hjälper vi gärna till med att ordna en skön semester på Bornholm.

Njut av utsikten på en promenad längs kusten

Njut av utsikten på en promenad längs kusten

Upplev några av Europas sista bison i Almindingen

Upplev några av Europas sista bison i Almindingen

Besök fästningsön Christiansø

Besök fästningsön Christiansø

Njut av utsikten på en promenad längs kusten

Njut av utsikten på en promenad längs kusten

Det finns vackra golfbanor på Bornholm

Det finns vackra golfbanor på Bornholm

Nordbornholm har en vacker natur

Nordbornholm har en vacker natur

Hitta de mysiga restaurangerna

Hitta de mysiga restaurangerna

Medeltida äventyr på Hammerhus

Medeltida äventyr på Hammerhus

Det är en härlig hamnstämning i Allinge

Det är en härlig hamnstämning i Allinge

Fann du inte det du letade efter?

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm. 

Måndag - Torsdag: Kl. 09.00 - 16.00
Fredag: Kl. 09.00 - 15.30
Lördag - Söndag: Tillgång till jourtelefon
Vi svarar på telefonen under öppettiderna, men om du har akut behov av hjälp kan du alltid nå vår jourtelefon.

+45 56 95 85 66

info@semester-bornholm.se

Du får det bästa priset
Genom oss bokar du direkt av uthyraren, och kan därför vara säker på att få det bästa priset. Våra priser inkluderar alltid städning, strömförbrukning och gratis avbeställningsskydd. Vi har med andra ord inga “dolda” kostnader.

Trygghetsgaranti
Du kan köpa vistelser med Trygghetsgaranti, som gör att du kan boka den semester du önskar dig – och samtidigt känna dig trygg eftersom du kan avboka den igen utan extra kostnad.

Billiga flyg- och färjebiljetter
Vi bokar gärna dina flyg- och färjebiljetter, priset kommer alltid att vara billigare än om du skulle boka på egen hand.

Valfri ankomstdag
Till nästan alla våra resmål kan du ankomma och avresa på den veckodag du önskar, och du behöver inte boka hela veckor.