I området - Store Strandhus – hus för 42 personer

  • Plats för hela familjen
  • Hus för 42 personer
  • Nära stranden
  • Lugnt läge
  • Vackert naturområde
  • Goda faciliteter
  • Grillplats
  • Fotbollsplan
kort Østre Sømark
Store Strandhus ligger nära stranden

Store Strandhus ligger nära stranden

Charmiga "Bakkerne Havn"

Charmiga "Bakkerne Havn"

Kulinariska upplevelser väntar dig på lokala "Bakkarøgeriet"

Kulinariska upplevelser väntar dig på lokala "Bakkarøgeriet"

Njut av den vackra utsikten från Dueodde Fyrtårn

Njut av den vackra utsikten från Dueodde Fyrtårn

Se de imponerende sandskulpturerna i Nexø

Se de imponerende sandskulpturerna i Nexø

Besök fjärilsparken i Nexø

Besök fjärilsparken i Nexø

Store Strandhus – Härliga semesterdagar i Sømarken

Store Strandhus – som också kallas ”Holsterodde” av bornholmarna – ligger på Sydbornholm i det attraktiva sommarhusområdet Østre Sømarken. Tack vare den trevliga skogen, den fina sandstranden och ett charmigt litet fiskeläge med sillrökeri på gångavstånd från sommarhuset kan du börja se fram emot härliga semesterdagar.

Østre Sømarken

Østre Sømarken är ett litet fiskeläge strax väster om Dueodde på Bornholms sydspets. Under medeltiden var området ett långsträckt klitterlandskap som hade formats av flygsand. Jorden omkring klitterlandskapet innehöll också mycket sand, så böndernas skördar var magra, och de behövde därför komplettera sina intäkter med fiske. Med tiden fick fisket större och större betydelse, och Sømarken utvecklade sig till ett litet mysigt fiskeläge. Stämningen från dåtidens fiskarsamhälle är välbevarat i lilla ”Bakkerne Havn”, som fortfarande är en aktiv fiskehamn – och precis vid hamnen ligger också Bakkarøgeriet, som är ett av Bornholms bästa sillrökerier. På kvällarna förvandlas rökeriet till ett mysigt café där man under sommaren erbjuder livemusik, vilket lockar till sig bornholmare och turister från hela ön.

Härliga stranddagar

I början av 1800-talet bredde klitterområdet vid Sømarken hastigt ut sig på grund av sandflykt. Det blev därmed ännu svårare att bedriva lantbruk, och därför utfärdade Fredrik VI av Danmark omkring 1820 ett dekret om att bönderna var förpliktigade att stoppa sandflykten genom plantering i klitterområdet för att stoppa sandflykten. Bönderna fick ingen betalning, men i gengäld övergick området i deras ägo efter planteringen. Då hade det i stort sett inget värde, så bönderna var inte glada över att ha behövt arbeta gratis. Men böndernas ättlingar kan idag glädja sig över sina förfäders insats, för nu har Sømarken blivit ett av Bornholms mest eftertraktade sommarhusområden.  

Böndernas idoga arbete för över 200 år sedan innebär också att du idag kan promenera från Store Strandhus via trevliga skogsstigar ner till den vackra sandstranden framför sommarhuset. Ta ett dopp i det klara vattnet och känn den varma sanden mellan tårna. Njut av lugnet och det mjuka vågskvalpet. Om du vill ta en lite längre vandringstur så fortsätter stranden ända till Dueodde. Håll utkik efter imponerande Dueodde Fyrtårn – så vet du att du är på rätt väg. Ta en paus och njut av den vackra utsikten över det kuperade klitterlandskapet, eller ta dig upp i fyrtornet och njut av en vacker panoramautsikt över Bornholms sydkust.

Nexø - en modern handelsstad

Du har goda inköpsmöjligheter i Dagli' Brugsen i Pedersker, som endast ligger 3,3 kilometer från Store Strandhus. Om du vill besöka en lite större ort kan du antingen köra till Åkirkeby eller längs med kusten till Nexø. De senaste åren har Nexø genomgått en stor utveckling från fiskeby till att idag vara en trevlig småstad med handelsliv, konsthantverk, muséer och restauranger. Under årets lopp kan du också uppleva många olika arrangemang såsom loppmarknad, öppna verkstäder och jazzfestival. I Nexø hamn kan du njuta av den trevliga sommarstämningen när caféerna slår upp sina dörrar längs med hamnen. Missa inte heller att se sandskulpturerna i hamnen. Det är imponerande att det är möjligt att skapa så höga sandskulpturer som ser så verklighetstrogna ut. Beger du dig lite utanför centrala Nexø hittar du Bornholms Sommerfuglepark, som är en tropisk och annorlunda upplevelse. I Tropehuset kan du uppleva mer än 1 000 fjärilar och mängder av exotiska växter, fåglar och fiskar. Gå med på en av de guidade turerna, eller njut av de många intrycken på egen hand.

Paradisbakkerne

Endast 3 kilometer från Nexø ligger Paradisbakkerne med sin äventyrsliknande natur. Ta fram dina bästa vandringskängor och gå på en vacker vandringstur i det kuperade området som erbjuder både klipplandskap, små sprickdalar och vandringsblock från istiden. Det är också i Paradisbakkerne som den populära Rokkestenen finns. Det är en av Bornholms största rokkestenar på omkring 35 ton. Rokkestenen är ett vandringsblock som inlandsisen har transporterat till Paradisbakkerne. Om du hittar rätt ställe på stenen så kan du lyckas få den att gunga bara med en lätt beröring.

Boka din semester i Store Strandhus nu

Se priserna för Store Strandhus genom att klicka på prislistan.  Du kan se priser inklusive färjeövergångar och tillgängliga perioder genom att använda frågeformuläret högst upp på sidan. Du är också alltid välkommen att ringa oss, alla dagar i veckan, på: +45 56 95 85 66.

 

Klicka för pris och lediga perioder

Bostadtyp

När vill du resa
Det Bornholmske Jernbanemuseum i Nexø är en hit för såväl stora som små

Det Bornholmske Jernbanemuseum i Nexø är en hit för såväl stora som små

Ät en god bornholmsk glass vid Dueodde

Ät en god bornholmsk glass vid Dueodde

Paradisbakkerne i närheten av Nexø

Paradisbakkerne i närheten av Nexø

Fann du inte det du letade efter?

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm. Vi har öppet 08:00 – 17:00 på vardagar och 08:00 - 16:00 på helgen. Du kan självklart också mejla oss.

+45 56 95 85 66

info@semester-bornholm.se

Du får det bästa priset
Genom oss bokar du direkt av uthyraren, och kan därför vara säker på att få det bästa priset. Våra priser inkluderar alltid städning, strömförbrukning och gratis avbeställningsskydd. Vi har med andra ord inga “dolda” kostnader.

Trygghetsgaranti
Du kan köpa vistelser med Trygghetsgaranti, som gör att du kan boka den semester du önskar dig – och samtidigt känna dig trygg eftersom du kan avboka den igen utan extra kostnad.

Billiga flyg- och färjebiljetter
Vi bokar gärna dina flyg- och färjebiljetter, priset kommer alltid att vara billigare än om du skulle boka på egen hand.

Valfri ankomstdag
Till nästan alla våra resmål kan du ankomma och avresa på den veckodag du önskar, och du behöver inte boka hela veckor.