Historia - Hotel Hammersø

  • Sjöutsikt
  • Swimmingpool
  • Vuxensemester
  • Gratis parkering
  • Perfekt läge
kort Sandvig
Hotel Hammersø ligger på Hammersøen i Sandvig

Hotel Hammersø ligger på Hammersøen i Sandvig

Kejsar Wilhelm ändrade semesterplaner

Kejsar Wilhelm ändrade semesterplaner

Hotel Hammersø i Sandvig - Historia

Seden 1906 har det oavbrutet drivits hotellverksamhet där Hotell Hammersø ligger i dag. Allinge-Sandvig var den första turistdestinationen när Bornholm upptäcktes som turistmål i början av 1900-talet. Den pittoreska kombinationen av höga klippor och kritvit sand i små sandlaguner verkade som en magnet på det danska och tyska borgerskapet, exempelvis var den tyske kejsaren Wilhelm, i juni 1914, på väg till Bornholm. Som vi alla vet uppstod det emellertid oro mellan de europeiska länderna, och kejsar Wilhelm valde att avbryta sin semester för att istället påbörja förberedelserna till första världskriget. Det var ett beslut, som står i stark kontrast till att hålla semester i den idylliska, fredfyllda och vackra naturen vid Allinge-Sandvig.

Om kejsar Wilhelm skulle ha bott på Hotell Hammersø, förtäljer inte historieböckerna, men säkert är, att också andra världskriget fick stor betydelse för Hotell Hammersø. 1942 övertog den unge musikern Magnus Kjær hotellet. Magnus Kjær hade arbetat hårt för att ha råd att förvärva hotellet. Om dagarna arbetade Magnus som frisör, medan han om kvällarna spelade musik och underhöll på hotellen i Sandvig-området. Efter övertagelsen av hotellet koncentrerade Magnus Kjær och hans fru Karen sig emellertid enbart om hotelldriften, och trots de svåra förhållandena under andra världskriget, gick det bra.

Under 1944 beslagtog tyska trupper Hotell Hammersø, och hotellet användes som fältlassarett till sårade tyska soldater från östfronten. Det var en hård tid, också för de fina hotellbyggningarna, som blev kraftigt nedslitna. I maj 1945 blev Danmark befriat. Befrielsen omfattade emellertid inte Bornholm, som i stället besattes av ryska trupper.

De ryska trupperna beslagtog snabbt de bäst belägna hotellen på Bornholm - härinunder Hotell Hammersø. Under perioden fram till 1946, när de ryska trupperna återlämnade Bornholm till Danmark, var Hotell Hammersø därför kommandocentral för ryska officerare.

När Magnus Kjær fick tillbaka hotellet 1946, var hotellet i ett bedrövligt tillstånd. Men med Marshallhjälp från USA och en jätteinsats från Karen och Magnus Kjær, sattes hotellet i gott skick igen. Renoveringen har fortsatt löpande sedan dess, och i dag är det Nina Kjær, dotter till Karen och Magnus Kjær, som driver Hotell Hammersø tillsammans med sin man Birger.

I receptionen kan man möta tredje generationen, Ninette Kjær, som står klar att hälsa gästerna välkomna till sköna semesterdagar i ett av Bornholms vackraste naturområde.

Beställ nu
Efterfråga din pris och beställ din semester genom att knappa in önskat ankomstdatum i beställingsboxen här på sidan. Ni är också alltid hjärtligt välkomna att ringa oss alla veckans dagar på +45 56 95 85 66 eller mejla: info@semester-bornholm.se, så hjälper vi gärna till med att ordna en skön semester på Bornholm.

Fann du inte det du letade efter?

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm. Vi har öppet 08:00 – 17:00 på vardagar och 08:00 - 16:00 på helgen. Du kan självklart också mejla oss.

+45 56 95 85 66

info@semester-bornholm.se

Du får det bästa priset
Genom oss bokar du direkt av uthyraren, och kan därför vara säker på att få det bästa priset. Våra priser inkluderar alltid städning, strömförbrukning och gratis avbeställningsskydd. Vi har med andra ord inga “dolda” kostnader.

Trygghetsgaranti
Du kan köpa vistelser med Trygghetsgaranti, som gör att du kan boka den semester du önskar dig – och samtidigt känna dig trygg eftersom du kan avboka den igen utan extra kostnad.

Billiga flyg- och färjebiljetter
Vi bokar gärna dina flyg- och färjebiljetter, priset kommer alltid att vara billigare än om du skulle boka på egen hand.

Valfri ankomstdag
Till nästan alla våra resmål kan du ankomma och avresa på den veckodag du önskar, och du behöver inte boka hela veckor.