I området - Klintely

  • Havutsikt
  • Cykeluthyrning
  • Nära restauranger
  • Nära strand
  • Sommarhus
  • Semesterlägenheter
kort Sandkås
Sandkås strand ligger precis nedanför Klintely

Sandkås strand ligger precis nedanför Klintely

Härlig stämning i Tejns hamn

Härlig stämning i Tejns hamn

Färdas 300 år tillbaka i tiden på Christiansø

Färdas 300 år tillbaka i tiden på Christiansø

Kuststigen mellan Allinge och Sandkås är vacker

Kuststigen mellan Allinge och Sandkås är vacker

Sandkås var populärt redan för 100 år sedan  

Klintely ligger i Sandkås strax utanför Allinge på Nordbornholm. Området Allinge/Sandkås var den första destinationen när Bornholms turism startade i början av 1900-talet. Den särpräglade och vackra kombinationen av sandstränder och höga klippor var förmodligen orsaken till att såväl det danska som det tyska borgerskapet hade Allinge/Sandkås som favoritresmål redan för hundra år sedan – och Allinge/Sandkås är fortfarande en av Bornholms mest eftertraktade semesterorter.

Kås är ett gammalt bornholmskt ord för ”en plats mellan klipporna”, och Sandkås är därför ett mycket talande namn för detta vackra naturområde. Mellan de höga klipporna hittar du den mjukaste vita sanden – och framför dig ligger havet och frestar till ett dopp. Efter badet kan du fortsätta på kuststigen söderut till det lilla fiskeläget Tejn, där du hittar caféer, butiker och inte minst bryggeriet Penyllan, som är berömt bland ölexperter i hela Europa för sin goda öl.

Naturen omkring Klintely

Stranden vid Klintely är vacker, men missa inte att ta en tur i skogen vid Klintelys semesterbostäder, där du hittar en av Bornholms berömda sprickdalar ”Storedalen”. Storedalen skapades för tusentals år sedan genom att spänningar i jordskorpan fick graniten att spricka mer och mer. Smältvatten från istidens glaciärer eroderade sedan bort jord och sten, så att det uppstod en klyfta med branta klippsidor. Det är en rolig upplevelse att gå i den smala sprickdalen med de höga klipporna på båda sidor. I sprickdalen finns många vackra växter – på sommaren blommar till exempel de vita, gula och blå anemonerna tillsammans med gul svalört och lila nunneört.

Medelåldersäventyr på Hammershus

Från Sandkås kan du också ta kuststigen in till Allinge, där du går mellan höga klippor medan den ena vackra utsikten över havet avlöser den andra. Snart möts du av en omisskännlig doft. Vid slutet av kuststigen ligger nämligen ett av Bornholms bästa rökerier, som bjuder på läckra fiskdelikatesser. Efter en trevlig lunch kan du fortsätta mot hamnen i Allinge, där caféer och segelbåtar skapar en härlig stämning. Fortsätt vidare ut ur Allinge till Sandvig och Nordeuropas största borg: Hammershus. På Hammerhus kan du uppleva medelåldersäventyr och spännande berättelser. Visste du till exempel att man själv betalade bödeln för hans arbete om man dömts till att få huvudet avhugget? Och självklart handlade det om förskottsbetalning. Nedanför Hammershus ligger Hammerhavnen, där små båtar tar dig med på vackra turer längs med kusten. 

Färdas 300 år tillbaka i tiden

Söder om Sandkås ligger Gudhjem, där du kan segla till Christiansø och Frederiksø. På 1700-talet huserade de två små öarna Danmarks främsta flottbas i Östersjön. Flottbasen var en nagel i ögat på engelsmännen, som flera gånger inledde våldsamma bombningar av ön.  Men de danska soldaterna höll ställningarna, och därmed fortsatte de två små öarna att höra till Danmark. Kanonerna står fortfarande kvar, och tack vare öarnas spännande historia och särpräglade natur färdas du 300 år tillbaka i tiden.

Tar du hem den stora vinsten?

Om du kör inåt ön från Klintely hittar du Danmarks tredje största skog Almindingen, där du har goda chanser att se några av Europas sista bisonoxar – eller så kanske du har lust att ta hem en stor vinst på travbanan? Bornholms Travbane är världens minsta travbana, men kanske också den trevligaste, eftersom du kommer riktigt nära hästarna när de tar sig fram i full fart på upploppet.

Cykelstigarna startar precis vid Klintely

Bornholms vidsträckta nätverk av vandrings- och cykelstigar startar precis vid Klintely. Hyr en cykel och ge dig ut på upptäcktsfärd i den vackra bornholmska naturen.

Boka din semester nu

Klintely välkomnar dig med trevliga semesterlägenheter och sommarhus i ett vackert område. Boka din semester genom att ange ditt önskade ankomstdatum i bokningsformuläret överst på sidan – eller ring till oss nu på +45 56 95 85 66, så ger vi dig gärna bra tips inför härliga semesterdagar på Bornholm.

Cykelstigarna startar 100 meter från Klintely

Cykelstigarna startar 100 meter från Klintely

Åk på segeltur längs med kusten

Åk på segeltur längs med kusten

Hammershus var en ointaglig borg under medeltiden

Hammershus var en ointaglig borg under medeltiden

Spela golf på Rø Golfbane

Spela golf på Rø Golfbane

Nordbornholms natur är vacker

Nordbornholms natur är vacker

Besök de trevliga restaurangerna

Besök de trevliga restaurangerna

Fann du inte det du letade efter?

Ring eller skriv till oss nu och få tips till en härlig semester på Bornholm. 

Måndag - Torsdag: Kl. 09.00 - 16.00
Fredag: Kl. 09.00 - 15.30
Lördag - Söndag: Tillgång till jourtelefon
Vi svarar på telefonen under öppettiderna, men om du har akut behov av hjälp kan du alltid nå vår jourtelefon.

+45 56 95 85 66

info@semester-bornholm.se

Du får det bästa priset
Genom oss bokar du direkt av uthyraren, och kan därför vara säker på att få det bästa priset. Våra priser inkluderar alltid städning, strömförbrukning och gratis avbeställningsskydd. Vi har med andra ord inga “dolda” kostnader.

Trygghetsgaranti
Du kan köpa vistelser med Trygghetsgaranti, som gör att du kan boka den semester du önskar dig – och samtidigt känna dig trygg eftersom du kan avboka den igen utan extra kostnad.

Billiga flyg- och färjebiljetter
Vi bokar gärna dina flyg- och färjebiljetter, priset kommer alltid att vara billigare än om du skulle boka på egen hand.

Valfri ankomstdag
Till nästan alla våra resmål kan du ankomma och avresa på den veckodag du önskar, och du behöver inte boka hela veckor.